Lanolin nedir?

Yün yağının ticari adıdır. Yapağıdan çıkarılır. Sarımtırak renkte bir maddedir: Eczacılıkta merhem yapımında kullanılmaktadır. Lanolinin başlıca meydana getiricisi olan klesteral esterleri ve yüksek yağ asitlerinin (palmitat, stearat ve aleat) bir karışımıdır. Hafif kokuludur. Petrol eterinde, eterde, kloroformda ve sıcak susuz alkolde çözünür. Lanolinin erime noktası 40-42°C’dir. Lanolin ışık ve havadan zarar gördüğü için korunmalıdır. Uzun saklama sonucu veya lanolinin sulu emülsiyonu hidrolize ve okside olabilir. Antioksidanlar kullanılarak uzun süre korunabilir.

Lanolin iki çeşittir. Biri hidrate (sulu) lanolin olup, sarımsı beyaz renktedir. Sulu lanolin, yaklaşık % 30 kadar su ihtiva eder ve suda çözünmez. Kloroform ve eterde çözünür. İkincisi ise susuz lanolin olup, yarıkatı ve sarımtrak bir maddedir. Suda çözünmez, fakat kendi ağırlığının iki misli su ile bir karışım verir ve bu karışımdaki lanolin, sudan ayrılmaz. Diğer organik çözücülerde ve sıcak alkolde çözünür. Lanolin koyun yününden elde edilir. Koyun yünü, basit yıkama ile madeni tuzlarından temizlenir. Sonra sabunlu su veya alkali çözeltisi ile yıkanır.

Bu yıkamada lanolin, yünden alınmış olur. Bu sabunlu su, % 0,5-5 miktarında lanolin bulundurur. Bu karışımda lanolin emülsiyon şeklinde olup, çok küçük tanecikler halinde karışımdan ayrılır. Bu emülsiyonrdan lanolini ayırmak için, santrifüj, asitle çöktürme veya ca ve Mg tuzu halinde çöktürme metodları kullanılabilir. Arıtmak için, özel toprak süzgeçlerden süzülür. Rengi ağartılır. Bu işlem için sülfat asidi, potasyum bikromat, klor ve hidrojen peroksit kullanılır.

lanolin

Bu balmumu özellikle su ve yağ emülsiyonları yararlıdır. Birçok kozmetik ürünlerde, özellikle de hangi yağlamak veya deri yatıştırmaya içindir görünür. Kırık, kuru cilt, bu ürünün normal uygulamalardan yararlanabilir ve aynı zamanda ürün, döküntüler Reşo tedavisinde kullanılan kadar gösterir ve benzer koşullar. Lanolin kremleri bile süt hayvanların memelerinden için ağrı ve Reşo, hangi bazı durumlarda bu koyun kendi lanolin ile tedavi anlamına gelir uygulanır!

Lanolin de yağlar içinde, kozmetik için bir üs olarak, pas önleme ürünlerinde kullanılır ve ürünleri su yalıtımı sağlamak için tasarlanmış. Ne koyunlar için de bot ve mont gibi şeyler için ve bu balmumu tabakası da malzeme nefes sağlayacak çok etkili bir su geçirmez olabilir ve malzeme esnek ve esnek tutmak işleri. o riski tedavi edildikten sonra o malzeme çatlamak olacak indirgeyerek Esneklik Su yalıtımı ürünleri ile anahtar olabilir, su geçirmez.

Ticarette en çok sulu (hidrate) lanolin kullanılır. Lanolin, merhemlerin yapımında, kozmetikte, el kremlerinde, traş kremlerinde, kıl dökücü kremlerde ve kolloidal gümüş merhemi gibi nüfuz edici merhemlerde kullanılır. Türk kodeksine göre lanolinin terkibi, 13 kısım lanolin, 4 kısım su ve 3 kısım sıvı parafindir. Hafif antiseptiktir, saçların kırılmasını önler (şampuanlara katılır), cildi güzelleştirir. Bazı bünyelerde alerji yaratabilir ancak kuru cilt için çok iyi bir yumuşatıcı olarak kabul edilir.Fiyatı oldukça ucuzdur, Parfüm yağı, meme başı çatlakları, isilik tedavisi, eczacılıkta sıvağ olarak da kullanılır, kokusu ağırdır.

Sözlükte "lanolin" ne demek?

1. Yapağıdan elde edilen, eczacılıkta ve parfümeride kullanılan, sarımtırak renkte bir yağ.

Lanolin kelimesinin ingilizcesi

n. fatty substance derived from wool (used in soaps, cosmetics, etc.)
n. lanoline, fatty substance derived from wool
n. lanolin
Köken: Fransızca

Son eklenenler

utv
pnf
zoe
ttn

Yorumlar

Bu sayfa ait yorum bulunamadı. İlk yorum yapan siz olun.

Yorum ekle

Vazgeç